【学長メッセージ】この冬、数段高い省エネ対策のお願い~まずは一人ひとりが一歩進んだ防寒を~/Winter is Here—Let’s Work Together to Save Energy while Staying Warm

2023年01月20日トピックス

京都先端科学大学の構成員の皆様へ

皆様には、省エネ対策にご協力いただき感謝いたします。

一方で、現在、著しい円安やロシアへの経済制裁などを背景として、かつてないエネルギーコストの高騰が進んでいます。このコスト増の影響は、大学の諸活動へも大きな支障を生じはじめています。

最も大切な教育・研究活動への障害が最小限に抑えられるよう、この冬は、全学の構成員が一体となって、例年より数段高い対策をとっていただくことを、強くお願いいたします。

まずは、引き続き必要な感染対策をとった上で、暖房器具に依存しないよう、しっかりと暖かな服装を準備していただくことが必要かと考えております。

本学のキャンパス計画室は、大学の教育研究環境の充実を図るための組織です。そこで、この省エネプロジェクトの中核を担ってもらうこととしました。詳細については、下記のリンクをご高覧ください。

※「電気使用量推移」を見える化しました(2023年1月19日更新)。

今後必要な対策については、随時「キャンパス計画室」から喚起させていただきます。

皆様一人ひとりの取り組みが、全体の目標達成に繋がることとなります。

是非、ご協力をお願いいたします。

230112_pos_4c_Jap.jpg

京都先端科学大学
学長 前田正史

Dear KUAS Community Members,

Thank you all for your continuing efforts to save energy on campus.

We are currently experiencing an unprecedented rise in energy costs due to a sharp depreciation of the yen and the effects of economic sanctions against Russia. These cost increases are beginning to significantly impact our university in many ways.

In order to minimize disruptions to our most important learning and research activities, I strongly urge all of our community members to work together this winter and take bigger steps to save energy on campus.

First of all, I ask that everyone please continue to follow COVID-19 safety guidelines. Furthermore, I ask that everyone wear warm clothing so that you will be able to continue studying comfortably should heating on campus be reduced.

The mission of the Campus Planning Office is to improve the learning and research environment of our university. Therefore, I have asked them to play a central role in this power-saving project. Starting now, the Campus Planning Office will occasionally remind everyone of the necessity of saving energy.

*Visualization of "Electricity Usage Trends" (updated January 19, 2023)

The efforts of each and every one of you will lead to significant energy cost reduction for our entire campus. Thank you for your kind cooperation in this effort.

230112_pos_4c_Eng.jpg

Masafumi Maeda, President
Kyoto University of Advanced Science